Tietoa Paloaukean Sotamuseosta
Paloaukean Sotamuseo, joka tunnettiin aiemmin myös nimellä Paloaukean museo, sijaitsee Ylämyllyn Paloaukealla, entisellä varuskunta-alueella osoitteessa Laavupolku 15. Joensuusta Sotamuseolle on matkaa 13 km. Sotamuseolle pääsee sujuvasti autolla, bussilla tai metsäpyöräily- ja polkureittejä pitkin. Alueen parkkipaikat ovat maksuttomia ja niitä on runsaasti. Sotamuseoon on esteetön pääsy, mikä tekee siitä sopivan vierailukohteen kaikille kävijöille.
Sotamuseo toimii entisen Ylämyllyn varuskunnan ammusvarastolla, joka on yksinomaan rakennuksena tärkeä osa alueen historiaa. Paloaukean Sotamuseon kokoelma sisältään muun muassa talvi- ja jatkosodan sekä toisen maailmansodan aikaista esineistöä, sotakirjallisuutta ja sota-ajan lehtiä. Lisäksi esillä on Ylämyllyn varuskunnan ajoilta säilyneitä kirjoja ja lehtiä. Museosali tarjoaa mahdollisuuden istahtaa ja syventyä historian tapahtumiin rauhassa. Vierailijat voivat käyttää tiloissa olevia sohvaryhmiä tutustuessaan aineistoon tai pohtiessaan historian tapahtumia.
Sotamuseon aukiolo ja kanttiini
Sotamuseo on avoinna kesäaikana erikseen ilmoitettuina ajankohtina. Museon aukioloaikoina vierailijoita palvelee museon kanttiini, joka toivottaa kaikki vierailijat tervetulleeksi suomen tykeimmälle kesäterassille! Kanttiinista voi ostaa kahvia tai virvokkeita, pientä suolaista tai makeita kotileivonnaisia. Lisäksi kanttiinin yhteydessä on museokauppa, jossa on myynnissä pientä rekvisiittaa ja matkamuistoja.
Kokous- ja juhlapalvelut
Paloaukean Sotamuseon tilat muuntautuvat myös ainutlaatuiseksi tapahtumaympäristöksi erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Museosali soveltuu esimerkiksi työryhmien kokouksiin, yritystapahtumiin tai muihin juhlatilaisuuksiin. Sotamuseon kiinteistöstä löytyy myös upea saunatila, joka tarjoaa rentouttavat löylyt jopa 20:lle henkilölle.
Lisätilauksesta vieraat voivat nauttia rentouttavasta hetkestä ulkoilmassa kodassa makkaraa paistaen tai tilata soppatykkipalvelumme. Soppatykissämme valmistamme asiakkaiden toiveiden mukaan esimerkiksi maukasta hernekeittoa tai jauhelihakeittoa.
Perheen ylläpitämä Sotamuseo
Paloaukean Sotamuseo avattiin yleisölle vuonna 2007 perustajansa, edesmenneen Mika Nupposen innoittamana. Mika oli pitkäaikainen ase- ja sotahistorian harrastaja. Hän oli erityisen perehtynyt Suomen sotahistoriaan ja sen tapahtumiin. Mika kokosi esineistöä vuosikymmenten ajan ja tämä pitkäaikainen harrastus johti ainutlaatuisen yksityiskokoelman ja samalla Paloaukean Sotamuseon syntymiseen.
Paloaukean Sotamuseon museokokoelma sisältää muun muassa kenttätykkejä sekä lukuisia muita sodan aikaisia varusteita. Mikan kokoelma on monipuolinen ja se sisältää myös harvinaisiakin esineitä, jotka kertovat sodan tärkeistä ja käänteentekevistä tapahtumista. Lisäksi sotamuseoon on saatu lahjoituksena esineistöä, joka rikastuttaa kokoelmaa.
Mika Nupponen menehtyi sairauden uuvuttamana vuonna 2019. Tänä päivänä Paloaukean Sotamuseon toimintaa jatkavat Mikan perilliset. Perilliset ylläpitävät ja kehittävät Sotamuseota kunnioittaen Mikan arvokasta työtä. Vuonna 2024 Sotamuseon sisätilat uudistettiin, jotta näyttelykokemus syventäisi vierailijoiden matkantekoa Suomen historian tapahtumiin.
Paloaukean ja Ylämyllyn varuskunnan historiasta
Paloaukean Sotamuseo sijaitsee Pohjois-Karjalassa Ylämyllyn taajamassa Paloaukealla. Paloaukea on saanut nimensä suuresta metsäpalosta, joka tapahtui vuonna 1926. Tuhoisa metsäpalo jätti jälkeensä laajan ja karun alueen, joka tunnettiin palojälkien ja mustuneiden puunrunkojen vuoksi nimellä Paloaukea. Palon tarkkaa syttymissyytä ei ole yksiselitteisesti dokumentoitu. Palon jälkeen alue oli vuosien ajan käyttämättömänä, kunnes vuonna 1940 tälle palaneelle alueelle perustettiin Ylämyllyn varuskunta, joka tunnettiin myös nimellä Paloaukean varuskunta. Paloaukea toimi Suomalaisten joukkojen kokoontumis- ja järjestelyalueena ennen jatkosodan hyökkäysvaiheen alkamista vuonna 1941. Ylämyllyn varuskunnassa sijainneesta 8. prikaatista muodostettu jalkaväkirykmentti 8, tuntemattoman sotilaan rykmentti, lähti jatkosotaan kesäkuun lopulla 1941.
Varuskunnan perustamisen jälkeen alue kehittyi merkittävästi. Vuodesta 1963 lähtien varuskunta tunnettiin nimellä Pohjois-Karjalan Patteristo (PKarPsto), joka koulutti varusmiehiä erityisesti tykistöjoukkoihin, mutta myös viesti- ja tiedustelujoukot kuuluivat patteriston vastuulle. Tykistötoiminta lakkautettiin vuonna 1990, ja varuskunta suljettiin lopullisesti vuonna 1996. Nämä lakkauttamispäätökset olivat osa laajempaa puolustusvoimien uudelleenjärjestelyä, jossa vanhempia varuskuntia suljettiin resurssien keskittämiseksi modernimpiin laitoksiin.
Varuskunnan lakkauttamisen jälkeen alue kaavoitettiin asuinalueeksi, joka tunnetaan nykyään Jyrinkylänä. Entiset kasarmirakennukset on otettu uusiokäyttöön, esimerkiksi koulu- ja päiväkotitiloiksi. Nykyään entinen varuskunta-alue elää uutta elämää asuinalueena, mutta sen historia on yhä läsnä Paloaukean Sotamuseossa, joka sijaitsee varuskunnan entisellä ammusvarastolla.
Tuntematon sotilas -romaani ja Paloaukea
Paloaukea tunnetaan myös siitä, että se mainitaan Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanissa. Linna ammensi teokseensa inspiraatiota todellisista tapahtumista ja paikoista, kuten tästä pienestä Paloaukean metsäaukeasta, jossa sotilaat koottiin, varustettiin ja valmistettiin ennen marssiaan kohti tuntemattomia taisteluita.
Tervetuloa Paloaukean Sotamuseoon
Käynti Paloaukean Sotamuseossa on enemmän kuin pelkkä näyttelykokemus – se on matka menneisyyteen, joka muistuttaa meille vapauden ja rauhan tärkeydestä. Vierailemalla sotamuseossa autat tämän ainutlaatuisen yksityiskokoelman julkisena pitämisessä!
Toivotamme museoomme tervetulleeksi niin sotahistoriaharrastajat kuin aiheeseen vähemmän perehtyneet vierailijat. Sotamuseoon ovat tervetulleita kaikki.
Nähdään Sotamuseolla kesällä 2025!
Nita, Eetu ja Miia
